Nederlands (NL) German (DE)

Vloeibare extracten / Extractum Fluidum (=EF) en Tincturen (=TC)Hierin onderscheiden we:

  • Vloeibare extracten
  • Tincturen
  • Siropen
Vloeibare extracten

Een Extractum Fluidum is een vloeibaar aftreksel (meestal alcohol/water) van kruiden. De alcoholsterkte hangt af van de inhoudstoffen, die geëxtraheerd moeten worden. EF bestaan in sterktes 1:1 tot 1:3.
Thee is een bekend voorbeeld van alleen maar een waterig aftreksel, maar het nadeel van een thee kan zijn dat sommige stoffen niet of slecht in water oplossen. Vloeibare extracten bevatten doorgaans meer werkzame bestanddelen omdat er sprake is van water/alcohol extractie. Ethanol onttrekt, zelfs bij lage temperatuur, veel meer inhoudsstoffen dan water. Alcohol/watermengsels zijn beduidend beter houdbaar dan waterige aftreksels, ze zijn bovendien gebruiksvriendelijk.

Tincturen

Op het Europees vasteland is het gebruikelijk om voor tincturen een verhouding 1:10 (kruid : tinctuur) aan te houden. De NatuurApotheek heeft echter vrijwel al haar tincturen in de sterkte 1:5 naar Angelsaksisch voorbeeld. Dat is prijstechnisch voordeliger, schept betere doseermogelijkheden en wordt door veel gebruikers als plezieriger ervaren omdat minder alcohol wordt ingenomen. Jeremy Ross bijvoorbeeld hanteert in zijn voorschriften tincturen 1:5. Alle receptuur zoals door Jeremy Ross beschreven wordt ook door onze NatuurApotheek geproduceerd en geleverd.

Siropen

Siropen zijn goede dragers voor vloeibare extracten en/of vluchtige oliën. Meestal is de proportie 20% van het vloeibaar extract in de sirupus simplex. Ze maken het innemen erg gemakkelijk. De inhoud is twee jaar houdbaar. Voor patiënten die geen suiker verdragen, is er ook suikervrije siroop.