Nederlands (NL) German (DE)

Droog extracten / granulaten (GR)Hierin onderscheiden we:

  • Enkelvoudige granulaten
  • Samenstellingen in granulaatvorm
  • Capsules
  • Tabletten
  • Zetpillen
Enkelvoudige granulaten

Voor de Chinese fytotherapie levert de Natuurapotheek ongeveer 500 enkelvoudige kruiden in extractvorm, waaronder het hele gamma van Kaiser Pharmaceuticals (KP). Deze extracten worden bereid in moderne laboratoria, onder GMP-regime en laminaire flow en volgens de aanwijzingen van de Chinese farmacopee. Alle producten worden bij KP zelf uitvoerig geanalyseerd en vervolgens bij een onafhankelijk westers laboratorium nogmaals op veiligheid gecontroleerd.

Om 100 gram extract te maken worden 500 gram kruid gebruikt om te decocteren en te concentreren, behalve bij de mineralen, die worden niet gedecocteeerd. KP levert ook een groot aantal samenstellingen van extracten. Ze zijn allen via Natuurapotheek verkrijgbaar, maar onze voorkeur gaat uit naar het werken met enkelvoudige extracten. Zo kunnen wij de voorschrijver absolute garantie op de samenstelling geven. De gangbare formulenaam is immers niet alles zeggend: formules van KP, Ehling, Maciocia of Bensky kunnen ondanks een gelijke formulenaam onderling enigszins van samenstelling verschillen. Een door Natuurapotheek op recept samengestelde formule is niet alleen maximaal transparant en individueel, maar tegelijk vaak gunstiger van prijs dan een standaardproduct. Zie voor de standaarddosering van de diverse toedieninsgvormen de tekst onder het kopje Doseringen.

Samenstellingen in granulaatvorm

De enkelvoudige kruiden worden in droog extract, ofwel granulaatvorm aan onze cliënten geleverd. Meestal echter dienen ze om gewenste formules te maken dan wel bestaande te modificeren. Een KP-samenstelling of uw eigen formule? U kunt bij ons een keuze maken uit de zeer uitvoerige lijst van ‘samendecocteerde’ formules van Kaiser Pharmaceuticals. Dat zijn bestaande formules waarvan de samengestelde kruiden tegelijk zijn "afgekookt" (gedecocteerd).

U bent uiteraard niet afhankelijk van deze toch beperkte lijst. De NatuurApotheek maakt voor u elke denkbare formule uit de enkelvoudige bestanddelen. In de inleiding van dit hoofdstuk is aangegeven waarom  deze werkwijze de voorkeur geniet. Het is belangrijk dat u bij het uitschrijven van een recept ook aangeeft uit welke literatuur de formule stamt. Als die aanwijzing ontbreekt wordt uitgegaan van het Handbook of Chinese Herbs and Formulas van Him Che Yeung.

Capsules

Als alternatief voor tabletten kunnen zowel enkelvoudige kruiden als combinaties ‘verpakt’ worden in capsules. Dat geeft grote zekerheid over de dosering en maakt het innemen heel gemakkelijk. Er zijn verschillende doseringen per capsule mogelijk. Standaard, wanneer de dosering niet expliciet vermeld wordt op het recept, maakt de NatuurApotheek 250 mg per capsule. Maar ook 375 mg en 500 mg zijn mogelijk.

Tabletten

De NatuurApotheek levert  meer dan 200 verschillende Chinese kruidenformules in tabletvorm aan. Deze worden gemaakt van granulaat. Tabletten zijn handig, als de formule niet gemodificeerd dient te worden, en ze zijn zeer gebruiksvriendelijk. Dat bevordert zeker bij chronische medicatie de therapietrouw aanzienlijk.

Zetpillen

Het is uitstekend mogelijk om met behulp van granulaat zetpillen te maken. De dosering wordt dan 500 mg per zetpil.